Jul/nytår/påske

Jul/nytår/påske
MODERNE NYTÅRSTORSK

MODERNE NYTÅRSTORSK

Til 4 personer

INGREDIENSER

  • 4 stykker torskeloins á ca. 130 g

  • 2 porrer

  • 50 g smør

  • SAUCE:

  • ¼ l. piskefløde

  • ½ kg blåmuslinger

  • 1 løg

  • 2 fed hvidløg

  • 1 lille bdt. timian

  • 2 dl tør hvidvin

  • Saften fra 1 citron

  • OLIE:

  • 2 bdt. dild

  • 3 dl smagsneutral olie

  • PYNT:

  • 80 g afskallede hasselnød-

  • dekerner

  • 50 g lakse- eller ørredrogn

TORSKEN: Torskestykkerne drysses gavmildt med 50/50 fint salt
og sukker. Herefter lægges de i køleskabet i 3-4 timer. Torsken
steges i rigeligt olie på en rygende varm pande til de har ste-
geskorpe. Tag panden af varmen og skru ned for blusset. Til-
sæt en skefuld koldt smør og lad det brune over lav varme
indtil torsken er gennemtilberedt – ca. 42 grader i kernen.


PORRERNE: De to yderste lag fjernes og porrerne vaskes
grundigt. Herefter skæres de i stykker på ca. 10-12 cm. Styk-
kerne pocheres (tilberedes lige under kogepunktet) i saltet
vand med masser af smør indtil de er møre, ca. 6 minutter.


SAUCEN: Løg snittes fint og hvidløg trykkes. Dilden plukkes – gem
stilkene. Muslingerne renses for det værste sand osv. Timian, løg
og hvidløg sauteres i en stor gryde. Hæld muslingerne ved og deref-
ter hvidvin. Lad hvidvinen reducere til halvdelen eller til den ikke lugter
af alkohol mere. Hæld derefter vand på til det næsten dækker muslinger-
ne. Kog dildstilkene med. Lad muslingerne småkoge i ca. 20-30 minutter. Hæld
muslingekraften igennem en finmasket sigte og kog videre på den sigtede kraft.
Lad den reducere til ¼ - så smagen er intens af musling. Giv fløden et lille opkog
og smag den til med muslingekraften, salt og citronsaft. Gryden tages af varmen
og blandes med dildolien.

 

DILD-OLIEN: Blend den plukkede dild (gem lidt af det pæneste til pynt) med
den smagsneutrale olie i ca. 10 minutter på fuld kraft i en rigtig blender (ikke
stavblender). Olien vil da blive så varm at farvestoffet (klorofylet) i dilden vil
blive aktiveret. Sigt derefter olien igennem en finmasket sigte. Olien må ikke
presses igennem sigten, da den så vil blive grumset. Hæld olien i en ren behol-
der. Her kan den sagtens holde sig 2 uger, hvis ikke der kommer urenheder i.
HASSELNØDDER: bages på 140°C i ca. 20-30 minutter og hakkes i grove
stykker.

 

TIP: Den plukkede dild der skal bruges til pynt
(2-3 duske pr. kuvert) lægges på køl i en plast-
bøtte med låg og et stykke fugtigt papir i bun-
den, så holder de længere

3. januar 2024 - 15:17