KLASSISK NYTÅRSTORSK
Til 4 personer
INGREDIENSER
-
TORSK:
-
800 g torskefilet uden skind
-
og ben
-
½ tsk. groft salt
-
¼ tsk. sukker
-
1 laurbærblad
-
2 peberkorn
-
2½ dl vand
-
LUNE SYLTEDE RØDBEDER:
-
300 g rødbeder
-
25 g rørsukker
-
1 dl eddike
-
2 finthakkede
-
chalotteløg (ca. 75 g)
-
1 frisk timiankvist
-
1 laurbærblad
-
Kartofler (forslag til tilbehør):
-
800 g små kartofler, kogt i vand
-
med ½ tsk groft salt
-
SENNEPSSOVS:
-
2 finthakkede chalotteløg (ca. 75 g)
-
1 dl æblemost eller hvidvin
-
2½ dl madlavningsfløde 8 %
-
3 spsk. grov sennep
-
1 tsk. sukker
-
½ tsk. groft salt
-
TILBEHØR:
-
160 g kapers
-
Forslag til øvrigt tilbehør:
-
200 g fuldkornsrugbrød i tern –
-
tørristet på en varm pande
-
4 hakkede hårdkogte æg
-
1½ dl finthakket kruspersille
-
1 stort finthakket rødløg
-
2 dl fintrevet peberrod
-
1 citron i både
TORSK: Skær torskefileten i 8 ens stykker. Krydr stykkerne
med fint salt og sukker og lad dem trække tildækket i køleska-
bet i ca. 3 timer. Kom torskestykkerne i en stor gryde – så alle
stykker kan ligge på bunden. Tilsæt laurbærblade, peber og
vand (kun vand så det dækker bunden) og læg låg på. Bring
vandet i kog og tag straks gryden af varmen. Damp torsken
færdig under låg i ca. 5 minutter – løft ikke låget. Torsken er
færdigtilberedt, når man lige kan skille lamellerne på fisken.
Torsken må hellere være lidt undertilberedt end overtilbe-
redt. Alternativt kan du bage torsken i ovnen i et fad med låg
eller folie i 10-15 minutter ved 175°C.
LUNE SYLTEDE RØDBEDER:
Skræl og kog rødbederne til de
er møre. Skær rødbederne i små tern. Lad sukkeret smelte på
en pande – først i ca. 2 minutter ved kraftig varme og derefter
i ca. 2 minutter ved jævn varme til det karamelliserer og bli-
ver lysebrunt. Tilsæt eddike og kog ind til blandingen har den
ønskede sursød-balance. Tilsæt rødbedetern, chalotteløg, ti-
mian og laurbær. Kog ved svag varme i ca. 5 minutter og køl
let af inden servering.
SENNEPSSOVS:
Sauter løgene i lidt af æblemosten. Tilsæt
sennep og varm igennem i 1-2 minutter. Tilsæt resten af
æblemosten og kog ved kraftig varme og uden låg i ca. 2 mi-
nutter eller til væsken er halveret. Tilsæt fløde og kog sovsen
ind til omkring halv mængde. Tilsæt sukker og salt.
Ved anretning fordeles det valgte tilbehør i skåle og serveres
sammen med de dampede torskestykker, rødbeder og sen-
nepssovs.