Jul/nytår/påske

Jul/nytår/påske
KLASSISK NYTÅRSTORSK

KLASSISK NYTÅRSTORSK

Til 4 personer

INGREDIENSER

  • TORSK:

  • 800 g torskefilet uden skind

  • og ben

  • ½ tsk. groft salt

  • ¼ tsk. sukker

  • 1 laurbærblad

  • 2 peberkorn

  • 2½ dl vand

  • LUNE SYLTEDE RØDBEDER:

  • 300 g rødbeder

  • 25 g rørsukker

  • 1 dl eddike

  • 2 finthakkede

  • chalotteløg (ca. 75 g)

  • 1 frisk timiankvist

  • 1 laurbærblad

  • Kartofler (forslag til tilbehør):

  • 800 g små kartofler, kogt i vand

  • med ½ tsk groft salt

  • SENNEPSSOVS:

  • 2 finthakkede chalotteløg (ca. 75 g)

  • 1 dl æblemost eller hvidvin

  • 2½ dl madlavningsfløde 8 %

  • 3 spsk. grov sennep

  • 1 tsk. sukker

  • ½ tsk. groft salt

  • TILBEHØR:

  • 160 g kapers

  • Forslag til øvrigt tilbehør:

  • 200 g fuldkornsrugbrød i tern –

  • tørristet på en varm pande

  • 4 hakkede hårdkogte æg

  • 1½ dl finthakket kruspersille

  • 1 stort finthakket rødløg

  • 2 dl fintrevet peberrod

  • 1 citron i både

TORSK: Skær torskefileten i 8 ens stykker. Krydr stykkerne
med fint salt og sukker og lad dem trække tildækket i køleska-
bet i ca. 3 timer. Kom torskestykkerne i en stor gryde – så alle
stykker kan ligge på bunden. Tilsæt laurbærblade, peber og
vand (kun vand så det dækker bunden) og læg låg på. Bring
vandet i kog og tag straks gryden af varmen. Damp torsken
færdig under låg i ca. 5 minutter – løft ikke låget. Torsken er
færdigtilberedt, når man lige kan skille lamellerne på fisken.
Torsken må hellere være lidt undertilberedt end overtilbe-
redt. Alternativt kan du bage torsken i ovnen i et fad med låg
eller folie i 10-15 minutter ved 175°C.

LUNE SYLTEDE RØDBEDER:
Skræl og kog rødbederne til de
er møre. Skær rødbederne i små tern. Lad sukkeret smelte på
en pande – først i ca. 2 minutter ved kraftig varme og derefter
i ca. 2 minutter ved jævn varme til det karamelliserer og bli-
ver lysebrunt. Tilsæt eddike og kog ind til blandingen har den
ønskede sursød-balance. Tilsæt rødbedetern, chalotteløg, ti-
mian og laurbær. Kog ved svag varme i ca. 5 minutter og køl
let af inden servering.

SENNEPSSOVS:
Sauter løgene i lidt af æblemosten. Tilsæt
sennep og varm igennem i 1-2 minutter. Tilsæt resten af
æblemosten og kog ved kraftig varme og uden låg i ca. 2 mi-
nutter eller til væsken er halveret. Tilsæt fløde og kog sovsen
ind til omkring halv mængde. Tilsæt sukker og salt.
Ved anretning fordeles det valgte tilbehør i skåle og serveres
sammen med de dampede torskestykker, rødbeder og sen-
nepssovs.

3. januar 2024 - 15:17