SKALDYRSFAD
Til 2 personer
INGREDIENSER
-
1 hummer
-
4 store jomfruhummere
-
4 krabbekløer
-
4 østers
-
1 kg blåmuslinger
-
500 g forkogte pil-selv-rejer
-
Ca. 2 dl mayonnaise
-
1 stort bundt dild
-
1 lille håndfuld sorte peberkorn
-
Evt. lidt hummerfond eller en skaldyrsbouillonterning
-
Sweet-chilisauce
-
½ tsk. Chipotle-pulver
-
4 fed hvidløg
-
1 løg
-
¼ l. piskefløde
-
3 økologiske citroner
-
2 dl hvidvin
-
1 godt lyst brød
Fremgangsmåde
Kogt hummer
Fyld vand i en gryde. Smag til med salt, så man kan smage saltet i vandet. Put et halvt bundt dild ned i kogevandet sammen med 2 halverede citroner, peberkorn og evt. hummerfond. Slå hummeren ihjel ved at stikke med en kniv i det kryds, som sid- der i nakken. Sørg for at stikke hele vejen igennem første gang, i en hurtig bevægelse for at hummeren ikke lider. Vandet skal koge, før hummeren lægges ned. Kog hummeren 2 minutter pr. 100 gram og køl den ned i iskoldt vand bagefter. Flæk hummeren på midten og bank kløerne med en hammer eller med bag- siden af en robust kokkekniv. Hvis du vil servere hummeren varm, kan du give den lidt hvidløgssmør på halekødet og sætte den i en forvarmet ovn på 190°C varmluft i ca. 2-3 minutter.
Jomfruhummerne
Jomfruhummerne koges i det samme vand og efter samme princip som hummeren. De kan dog også tilberedes i en forvarmet ovn på 190°C varmluft i ca. 6-8 minutter (afhængig af størrelse).
KrabbekløerKog krabbekløerne i det samme vand som hummeren og jomfruhummerne i 5-7 minutter. Tag gryden af blusset og lad kløerne trække færdig i det varme vand i ca. 20 minutter.
BlåmuslingerneMuslingerne lægges i koldt vand en times tid før de skal renses – så de nemlig sig selv for evt. sand. Rens dem på ydersiden med en børste og fjern skægget (skægget er der, muslingen har siddet fast ude i vandet. Det ses som en lille tanglignende tråd, der stikker ud fra skallen). Det er dog ikke alle muslingerne der har det. De åbne muslinger bankes på bordet for at teste om de lukker sig. Hvis de ikke lukker sig, skal de kasseres. En gryde varmes med lidt olie i bunden. Tilsæt 2 fed finthakket hvidløg, et halvt bundt hakket dild (med stilke) og et snittet løg. Lad det sautere i 1 minut. Hæld muslingerne på og derefter hvidvinen. Læg låg på. Lad muslingerne dampe i 5 minutter til de har åbnet sig og er blevet faste i kødet, uden at være gummi. Ryst gryden et par gange undervejs. Tag muslingerne op og hæld piskefløde ned i den saft, der er tilbage i gryden. Smag til med lidt citronsaft og evt. salt og peber. Denne supper er guld værd! Den er fantastisk til at sidde og dyppe brødet i.
Østers
Østers åbnes med en østersåbner. Duft til dem alle hver især. De skal dufte friskt af hav og må ikke lugte af havn.
Hvis du er i tvivl, så lad være med at spise den. Sørg for at soignere dem for evt. rester af skal, der måtte være kommet efter åbningen.
Mayonnaiser
Tag 1 dl mayonnaise og tilsæt et halvt fed knust hvidløg. Rør rundt og smag til med salt og lidt citron. Tag resten af mayonnaisen og rør den op med lidt sweet-chilisauce og lidt chipotle-pulver.
Citronerne
Citronerne skæres midt over og enderne skæres af.
Grill dem på fuld blus på en grillpande eller på en grill over direkte varme til de er helt karamelliserede på begge sider. Det giver en fantastisk smag og er med til at give sødme til citronen.
Anret på et flot fad og server med et lækkert brød