MOULES FRITES
Til 4 personer
INGREDIENSER
-
MUSLINGER:
-
2 kg blåmuslinger
-
1 kg bagekartofler
-
Olie til stegning
-
2 skalotteløg
-
2 fed hvidløg
-
3 gulerødder
-
2 forårsløg
-
Friske timiankviste
-
2 stilke rosmarin
-
5 dl hvidvin
-
2½ dl piskefløde
-
Salt og peber
-
Friskhakket persille
-
AIOLI:
-
1 æg
-
2 fed hvidløg, presset
-
1 spsk. citronsaft
-
1 tsk. hvidvinseddike
-
1 tsk. sukker
-
1 tsk. dijonsennep
-
½ tsk. flagesalt
-
2 dl olivenolie
Fremgangsmåde
Skrub kartoflerne og skær dem i tykke bjælker. Kom dem i en skål og hæld lidt olie og salt ved. Vend godt sammen og bred dernæst kartoflerne ud i et enkelt lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i ovnen ved 200°C varmluft i 20-30 minutter til de er gyldne og sprøde.
Drys evt. med lidt ekstra salt ved servering.
Aioli
Sørg for at tage alle ingredienserne ud af køleskabet i god tid, så de får stuetemperatur inden aiolien tilberedes.
På den måde sikres, at hvidløgsmayonnaisen ikke skiller. Kom æg og salt i en skål og pisk det sammen med en håndmikser. Herefter tilsættes presset hvidløg, sukker,
citronsaft, hvidvinseddike og sennep. Tilsæt olien lidt ad gangen i en tynd stråle, mens der konstant piskes på højeste hastighed. Hvidløgsmayonnaisen er færdig, når den har den rette konsistens. Smag til med salt.
Muslinger
Rengør muslingerne godt under rindende kold vand.
De muslinger, der ikke er lukkede, bankes let mod bordet.
Lukker de sig ikke, skal de kasseres.
Løg, hvidløg, gulerødder og forårsløg hakkes fint. Varm lidt olie op i en stor gryde og sauter grøntsagerne sammen med timian i et par minutter. Tilsæt derefter muslingerne og hæld hvidvin ved. Rør rundt og læg låg på gryden. Lad muslingerne dampe i 4-5 minutter eller til de har åbnet sig. Tag muslingerne op med en hulske og fordel dem i dybe tallerkner. Hæld fløde i fonden og lad den koge igennem i ca. 2-3 minutter eller til den tykner. Smag til med salt og peber. Hæld saucen over muslingerne. Drys med friskhakket persille server med ovnfritter og aioli